RomaniaExplorer Home  ¦  Parteneri  ¦  Oferte speciale  ¦  Turism extern  ¦  Harta Romaniei ¦  Contact

MOLDOVA

Obiective turistice Moldova, Casa lui Ion Creanga din Iasi

 

Regiunea istorică MOLDOVA

  

  

  

Suprafaţa

  • aproximativ 38.100 km²

  

Organizare administrativă

Moldova cuprinde judeţele Bacău, Botoşani*, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Suceava* (doar oraşul Fălticeni şi împrejurimile sale), Vaslui, Vrancea

*Portalul nostru tratează judeţele Botosani si Suceava în întregime în secţiunea Bucovina a site-ului.

  

Istoric

În secolul al XIV-lea Voievodul Bogdan I (1395-1365) întemeiază "Principatul Moldovei", care în acele vremuri includea şi Bucovina şi Basarabia. Perioada de maximă dezvoltare şi prosperitate a Moldovei a fost în timpul domniei lui Ştefan Cel Mare (1457-1504), care prin bătăliile purtate împotriva Imperiului Otoman, dar nu numai, a reuşit să păstreze independenţa Principatului Moldovei. În secolul al XVI-lea Moldova şi Valahia au fost obligate să accepte controlul Imperiului Otoman, aceasta însemnând că, în schimbul dreptului de a-şi păstra identitatea, legile proprii, structurile administrative, politice şi militare, trebuia să plătească Turciei un tribut anual. În anul 1600 Mihai Viteazul reuşeşte, pentru prima dată, unirea celor trei state Româneşti: Moldova,Valahia şi Transilvania. În jurul anului 1711 otomanii instaureză Regimul Fanarioţilor, care înlocuieşte domnia pe Tronul Moldovei a prinţilor Moldoveni, şi face ca influenţa grecească în religia şi cultura Moldovei să crească foarte mult. În 1775 Bucovina este înglobată în Imperiul Habsburgic, iar în 1812, Basarabia în Imperiul Rusesc. După terminarea războiului Ruso-Turc (1828-1829), în conformitate cu Tratatul de la Adrianopole, Moldova primeşte statutul de Protectorat Rusesc trebuind însă să plătească tribut Imperiului Otoman. Odată cu unirea Moldovei cu Valahia, înfăptuită de Alexandru Ioan Cuza la 24 ianuarie 1859, începe istoria modernă a României. În anul 1866 Alexandru Ioan Cuza este obligat să renunţe la tron în favoarea Prinţului German Carol de Hohenzolern -Sigmaringen. În 1918, Basarabia şi Bucovina se vor uni cu România, dar aceste regiuni (cu excepţia Bucovinei centrale şi de sud) vor fi ocupate de URSS în 1940 şi 1944, formând o republică sovietică aparte. Anumite părţi din Moldova istorică (Bucovina de Nord, Ţinutul Herţa, judeţul Hotin şi Sudul Basarabiei - cunoscută şi ca Basarabia veche) fac astăzi parte din Ucraina.

Localizare geografica  

Aşezare

este situată în partea de nord-vest a României. Se învecinează cu Ucraina şi Republica Moldova în partea de nord şi nord-est, în est cu Transilvania iar în partea de sud cu Ţara Românească

  

Clima  

  • temperat continentală - caracterizată de veri călduroase şi ierni friguroase  

  

Populaţia

  • este formată din români (majoritari), maghiari, ucraineni, germani, ruşi/lipoveni, rromi, evrei, polonezi

  

Rezervând online

puteţi economisi până la 60%

Plata la hotel

Fără taxe de rezervare

Sigur şi rapid

 Condiţii de rezervare
Intrebări frecvente

Hoteluri în BUCOVINA

  

  

  

  

  

Hoteluri în apropierea aeroporturilor 

  

MOLDOVA Obiective turistice

  

Cetatea Neamţului

Obiective turistice Moldova, Cetatea Neamt, Targu Neamt

Amplasată în apropierea oraşului Târgu Neamţ, Cetatea Neamţ a fost ridicată în timpul domnitorului Petru Muşat, întemeietorul dinastiei Muşatinilor, şi consolidată ulterior de Ştefan cel Mare şi mai târziu de Vasile Lupu. Este cel mai bine conservat sistem de fortificaţii de pe întreg teritoriul Moldovei.

  

Palatul Culturii Iaşi

Obiective turistice Moldova, Iasi, Palatul Culturii

Construit între anii 1905-1925 Palatul Culturii din Iaşi este considerat cea mai importantă clădire în stil neogotic din Romania. A fost ridicat, parţial, pe ruinele vechii cetăţi domneşti şi este opera arhitectului I.D. Berindei.
  

Mausoleul de la Mărăşeşti

Obiective turistice Moldova, Mausoleul de la Marasesti, Vrancea

Impresionant monument închinat vieţilor jertfite pentru apărarea teritoriului românesc în timpul Primului Război Mondial, Mausoleul de la Mărăşeşti adăposteşte osemintele a peste 6000 de ostaşi căzuţi în luptele purtate în împrejurimile actualului oraş Mărăşeşti în vara anului 1917.
  

Mănăstirea Agapia

Obiective turistice Moldova, Manastirea Agapia, jud Neamt

Mănăstirea Agapia, ctitorită de un grup de călugări în secolul al XVII-lea se află la 14km de Târgu Neamţ. Mănăstirea şi biserica au fost restaurate în secolul al XIX-lea, când a fost pictată în interior de Nicolae Grigorescu (între 1858-1862)

 

© 2009 RomaniaExplorer.com

cauciucuridirect.ro